Istället för att gå och sova måste jag skriva av mig detta. För jag snappade upp tidigare i veckan att Obama signerat en ny lag i USA. En lag för ökad tillgänglighet till kommunikation och video för människor som är blinda, döva eller har synskada. Nu kollade jag igenom hela presidentens tal i samband med signerandet och det är ett par saker som är extra tunga: Bland annat så säger han att vi måste se på människor med funktionsnedsättningar för vad de KAN göra istället för vad de inte kan.
Tidigare i veckan har han lagstiftat mot användandet av ordet ”mentally retarded” (för bedrövligt att ens översättas till svenska) i officiella sammanhang som t.ex. hälso- och utbildningssammanhang som benämning på personer med intellektuella funktionsnedsättningar. Lagen heter Rosie´s law efter en flicka på 9 år med samma namn och som själv har Downs syndrom, vars familj drivit igenom lagen i sin delstat Maryland. Samma lag som nu alltså blev federal och gäller alla offentliga texter inom skola, hälsovård, juridik osv. President Obama citerar i talet nedan Rosie´s bror som säger att ”vad vi kallar människor avgör hur vi behandlar dem, om man ändrar orden kan det bli en ny start på hur vi behandlar människor med funktionsnedsättningar”.
President Obama refererar även i sitt tal till den nu 20 år gamla ”Disability act” som en lag som gjorde det möjligt för människor med funktionsnedsättningar, inte bara att ”ha delaktighet” i samhället, utan att även få ”full möjlighet”. En viss skillnad där. Och något vi i Sverige inte uppnår förrän vi lagstiftar mot otillgänglighet enligt mig.
Obama säger också att det handlar inte om sympati (jämför det beskrivande uttrycket ”Välviljans Apartheid”) utan det handlar om möjlighet.
Lyssna på talet. Killen är ju även en briljant retoriker. Och hela talet finns även som text här.
Tillgänglig video i verkligheten imorgon
Imorgon ska jag sitta och hålla koll på chatten och Twitter-flödet kring konferensen ”Tillgänglighet kräver standardisering”. Det skall bli spännande och intressant att lyssna på föredragen. Men det är också spännande att få vara med om något tekniskt unikt då webbsändningen av dagen inte bara sänder hela rasket textat i realtid utan även teckentolkat i en helt ny variant där användarna kan välja vart de vill ha rutan med teckentolkningen och kan även välja att den inte ska synas alls. Detta har gjorts en gång tidigare och det var under Almedalsveckan i sommar. Här finns en sida på engelska som beskriver hur det gick till. Pionjärerna heter Westreamu och eldsjälen bakom detta är min vän Richard Gatarski.
Som ni kan se på videon med Obama ovan så har även Obama en teckentolk till sitt tal. Och om ni tittar riktigt noga så kan ni även se en person som är dövblind som sitter längst bort till höger på första raden och får hela talet teckentolkat till sig.
Teckenspråk på distans för dövblinda
Om man varken ser eller hör så måste man känna tecknen. Och det är därför man ”lyssnar” genom att hålla handen mot teckentolkens händer. Just den varianten är svår att lösa på distans. Men snart finns kanske teknik som även kan göra det möjligt. Jag tänker mig de nyaste smarta handproteserna som styrs av nervimpulsen från armstumpen. Sätter man sådana avläsare på en teckentolks armar och placerar ett par proteser hemma hos personen som är dövblind. Så borde man ju kunna skicka signalerna via nätet från teckentolkens armar till proteserna. Därmed skulle man även kunna prata teckenspråk med en dövblind på distans. Kommunikationen tillbaka kan ju ske med en videokamera.