Kategorier
gamla inlägg

Konferens: Användbarhet och ökad tillgänglighet på webbplatser och intranät

Jag var med på en konferens i dag och igår tillsammans med ca 40 andra deltagare. Det var ett fullspäckat program med många intressanta föreläsningar och fina möjligheter till nätverkande. Tänkte ge en kortfattad översikt av mina intryck under konferensen.

Dag 1

Magnus Burell, Verva

Magnus Burell, som tills alldeles nyligen jobbade på Verva som ansvarig för Riktlinjerna 24-timmarswebben, inledde konferensen med att prata om vilka riktlinjer och bestämmelser man har att rätta sig efter och hur man skall prioritera. År 2010 ska ju inte bara hela offentliga Sverige utan hela EU vara 100% tillgängligt. Verva har fyllt en mycket viktig roll i att utfärda riktlinjer och även ge råd och stöd till myndigheter i detta arbete. Jag tycker personligen att det är tråkigt om planerna med att lägga ner Verva vid årsskiftet fullföljs. Så jag hoppas verkligen att deras påbörjade arbete kan tas över av någon annan ansvarsfull myndighet. Men det är lite trist att det måste ske ett överlämnande just i detta läge eftersom jag tror att många myndigheter nnu (iofs allt för sent) har vaknat och insett att man måste prioritera upp tillgänglighetsarbetet.

Magnus själv har redan bytt arbetsgivare till Inuse AB och risken finns att även många andra kompetenta personer på Verva kommer att söka sig till nya jobb pga osäkerheten om vad som skall hända efter nyår.

Emil Stenström, gränssnittsutvecklare, och
Tomas Gunnarsson, användbarhetsexpert, Valtech

Emil och Tomas tog över stafettpinnen från Magnus och berättade om hur man konkret kan omsätta riktlinjer till praktisk handling och gav några exempel på tillgängliga webbplatser de tagit fram. En webbplats de pratade om var Mälardalens högskola. Och jag surfade in där för att se hur den ser ut. Och just i den stunden var detta jag fick upp:

inte_tillganglig.jpg

Jag är ingen stor ord-skojjare, men det här tyckte jag var kul. Så klart var det bara ett tillfälligt meddelande. Lite senare fungerade det finfint.

Sara Rutgersson, Antrop

Sara fyllde på med fler konkreta exempel på hur man kan arbeta med användningscentrerad utveckling där man utifrån ett visst urval av personas utvecklar webbplatsen utifrån deras tänkta behov. Hon visste att en del drar detta med personas till sin spets och gör pappfigurer i skala 1:1 av sina personas och har dem på kontoret för att visualisera vilka de måste tänka på när de utvecklar webbplatsen och strukturerar den. Hon berättade även hur man inleder ett projekt med att sortera allt det tänkta innehållet på en webbplats som lösa kort. På så vis kan olika användare tidigt visa hur de skulle vilja sortera och prioritera innehållet på en webbplats. Och detta sker ju innan en enda kodrad har hackats.

Darja Isaksson, InUse 

Darja berättade om hur man utformad attraktiva gränssnitt för användarna. Hon visade exempel på bra och dålig design och förklarade skillnaden.  Gör man affärer på nätet är skillnaden på bra och dålig design avgörande för om folk handlar eller inte. Och när det gäller offentlig sektor så berättade hon om en undersökning som visat att 82% av de genomförda IT-satsningarna som görs inte ger det resultat som beställaren hade förväntat sig. Det menade hon i första hand berodde på att slutresultatet inte gjorts användningsvänligt och därmed inte används eller är för svårt att använda. Hon tryckte även på att det är viktigt att veta VEM man utvecklar för. Design för ALLA kan lätt bli Design för INGEN.

Björn Fant, Jalbum.net

Björn avslutade dagen med en intressant överblick av de senaste trenderna och tendenserna på nätet. Jag hade tänkt direktsända Björns föreläsning via Bambuser men konferensen var i källarvåningen så det gick inte så bra alls att sända via mobilen då det var så dålig (ibland ingen alls) täckning där nere.

Men Björn gav även konkreta tips på sökmotoroptimering, berättade mer om iterativ systemutveckling, bloggande mm.

Björn verkar vara en man med många järn i elden. Han skriver artiklar för Internetworld ibland och så har han tagit fram en intressant albumtjänst: Jalbum.net

Och Björns blogg hittar du här!

Andra coola tjänster han berättade om var www.mybloglog.com som jag nog kommer att sätta upp här inom kort. Det är ett sätt att visa vilka bloggar man gillar och samtidigt kanske få andra intresserade av ens egen.

Summering dag 1

Föreläsningarna var det bra klass på. Mycket lärorikt och mycket bra föreläsare. I princip samtliga kom ju från olika privata företag men jag fick aldrig känslan av att de satte för hög sälj-pitch på föreläsningarna. Vet ej om de övriga deltagarna håller med mig men sådant kan ju vara känsligt om man betalar 7000.- för en tvådagars konferens.

Det fanns flera bra tillfällen under dagen att hinna prata med de andra konferensdeltagarna vilket jag tyckte var bra. Lunchen på våning 24 var det hög klass på. Men lite måste jag få klaga på också:

1. Lokalen konferensen var i är totalt otillgänglig för personer med fysiska funktionsnedsättningar. Trappor och avsatser överallt. Hade någon som sitter i rullstol anmält sig hade det haft problem.

2. Det fanns visserligen en fri WLAN-uppkoppling men den dök ibland. Och lokalen var nästan helt utom räckhåll för mobilnätet (Iallafall min leverantörs)

3. Föreläsarnas presentationer fick man på en CD-skiva med konferensprogrammet. Påkostat med konferens-specifikt tryck på skivan. Men OJ, vad 99 det kändes över det. För det visade ju sig också att flera av föreläsarna så klart ändrat i presentationerna efter det att de skickat in dem för att brännas på skivan. Så de flesta var ändå inaktuella. Så mycket bättre det hade varit att bara ha en plats på nätet där man kan hämta dem. Eller varför inte bara lägga upp hela rasket på Slideshare.com?