Medan hela blogg-Sverige är totalt uppslukade av TPB-rättegången (OBS! Har inget att göra med www.tpb.se) tänkte jag egentligen skriva om nåt helt annat. Men först måste även jag ge några reflektioner från rättegången alla pratar (och twittrar) om. Jag lyssnade lite på utdrag från rättegången och så har jag sett vad folk twittrade om medan den pågick. Åklagaren malde på om loggfiler, peer-to-peer, seads och leechs, torrents osv handlade väldigt många tweets om att:
- Åklagare Roswall skapade viss munterhet när han konsekvent pratade om megabit och kilobit istället för megabyte och kilobyte (Ne-ej! det är inte samma sak)
- Någon undrade om åklagarsidans strategi var att vinna på walk-over genom att få hela försvaret att somna in av uttråkning.
- Jättemånga undrade varför Roswall tjatade om päron-till-päron hela tiden
Jag vet att jag inte bara har piratanhängare bland mina polare online. Men det är bara de som hörs idag. Andra lägret är knäpp-tysta.
Men det jag har roat mig med en del i helgen är att utforska Google Trends. Jag upptäckte Trends-verktyget via TechCrunch som skrev en artikel i helgen om att uttrycket "Web 2.0" håller på att dö ut och att inte en enda kommer att Googla på uttrycket år 2011 om trenden fortsätter som idag. Intressant iaktagelse som väl kanske inte är så oväntad. Web 2.0 är nu ett fem år gammalt uttryck som är duktigt uttjatat men jag vill nog ändå påstå att en majoritet av webben fortfarande är kvar i 1.0-stadiet och tänket. Web 2.0 är inte ett versionsnummer av internet och som Ola Ahlvarsson har uttryckt saken: "Framtiden är redan här, den är bara väldigt ojämnt fördelad".
Men jag trend-googlade på det ord som ligger närmast det jag håller på med på dagarna: "accessibility" (alltså tillgänglighet och då inte att förväxla med sådan tillgänglighet som heter availability på engelska).
Så här ser grafen ut:
Den övre grafen visar på en långsamt sjunkande trend från 2004 fram till nu på hur mycket som söks på ordet. Men samtidigt så registeras en stigande grad av hur mycket ordet förekommer i nyheter. Därmed kan man nog dra slutsatsen att de allmänna medvetandet om begreppet håller på att öka. Jag tycker man även kan se en planande trend på antalet sökningar på ordet.
Det är nu drygt 10 månader kvar till år 2010 då Sverige ska vara tillgängligt. Både vad gäller enkelt avhjälpta fysiska hinder i vårt samhälle men då skall även alla tänkbara barriärer till information vara rivna. Inte så troligt alltså. Även EU har ju tagit ett gemensamt beslut om att EU ska vara tillgängligt till år 2010. Och det finns nog länder som ligger risigare till än Sverige på den fronten. Men det finns väldigt mycket kvar som ska göras i Sverige på dessa återstående månader. Så man kan ju hoppas att trendgrafen för "accessibility" få en liten spik mot slutet av året när alla ansvariga (försent, men ändock) inser att det är dags att ta reda på vad tillgänglighet innebär. Och vart hjälpen finns att få.
Jag testade även några andra ord och uttryck och nu tänkte jag att ni ska få gissa vilka trender dessa grafer visar. Den första är enkel men sedan blir det svårare och svårare:
Vad är då detta för trend-grafer?
Ledtråd syns i antal tecken uttrycket har. Gissa med en kommentar nedan. Första pris är att få skriva ett gästinlägg på denna blogg 😉
1. _ _ _ _ _ _ _
2. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
3. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
4. _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _